Vad är en tidrapport?


En enkel guide för hantverkare

Som hantverkare är det viktigt att ha kontroll över ditt arbete, både för att kunna fakturera korrekt och utnyttja tiden på bästa sätt. Det får du med hjälp av tidrapporter. Men vad är egentligen en tidrapport och hur kan den hjälpa dig? Här kommer vi att förklara vad en tidrapport är och varför den är viktig för dig som hantverkare. Låt oss dyka in!

 

Vad är en tidrapport?

En tidrapport är en sammanställning av den tid du har spenderat på olika arbetsuppgifter, övertid och frånvaro. Den kan vara en enkel anteckning på papper eller en mer avancerad digital rapport som skapas av en applikation eller ett verktyg. Tidrapporten visar vilka projekt du har arbetat med, hur mycket tid du har lagt ner på varje projekt och ibland även vilka aktiviteter du har ägnat dig åt.

 

Varför är tidrapporter viktiga för hantverkare?

 

Hur skapar man en tidrapport?

Att skapa en tidrapport behöver inte vara komplicerat. Här är några enkla steg för att komma igång:

 1. Identifiera de projekt och arbetsuppgifter du arbetar med
  Skapa en lista över de olika projekt och arbetsuppgifter du är involverad i. Det kan vara användbart att ha en standardiserad lista med vanliga arbetsuppgifter och projekt som du ofta utför.

   
 2. Spåra din tid
  För varje arbetsuppgift eller projekt, spåra den tid du lägger ner. Det finns olika sätt att göra detta. Du kan använda en timer-app på din telefon, en tidsspårningsfunktion i ett projektverktyg eller helt enkelt skriva ner tidsperioderna manuellt.

   
 3. Dokumentera arbetsuppgifter
  För varje tidslucka, ange vilken arbetsuppgift eller aktivitet du har ägnat dig åt. Det kan vara specifika uppgifter som "installera strömbrytare", ”spika panel” eller mer allmänna aktiviteter som "kundmöte" eller "materialinköp".

   
 4. Summera och organisera tidrapporten
  När du har spårat din tid under en viss period, summera och organisera informationen. Du kan använda en tidrapportmall eller ett digitalt verktyg för att göra det enklare. Se till att varje tidslucka har en tydlig beskrivning och att antal rapporterade timmar stämmer.

   
 5. Analysera och dra slutsatser
  Ta dig tid att analysera din tidrapport regelbundet. Titta på hur mycket tid du har lagt på olika projekt, vilka arbetsuppgifter som tar mest tid och om det finns områden där du kan effektivisera. Detta kan hjälpa dig att planera framåt och göra justeringar i din arbetsprocess.

Summan av kardemumman

En tidrapport är ett värdefullt verktyg för hantverkare som hjälper till att dokumentera och spåra den tid som läggs på olika projekt och arbetsuppgifter. Få full koll på dina och dina anställdas arbetade timmar och frånvaro samt tidsåtgång per projekt och arbetsuppgift.

Med hjälp av ett digitalt projektverktyg kan du effektivisera processen med automatiserad summering och rapportering för fakturering och löneunderlag. Trinax Tid & Projekt är ett prisvärt projektverktyg som sparar tid och pengar åt Sveriges hantverkare. Nyfiken? Se våra paket och priser här.

Tillbaka